Waarom cloud computing de beste keus is voor ieder MKB-bedrijf

2 juli, 2022 in
Waarom cloud computing de beste keus is voor ieder MKB-bedrijf
Radical Fanatics, Tim Kieft | FANATICS

Waarom cloud computing? Steeds meer bedrijven stellen zich deze vraag. Is overstappen op cloud computing een goed alternatief nu we toch onze ICT moeten vernieuwen? Er is wat mij betreft maar één antwoord: cloud computing is het beste dat MKB-bedrijven is overkomen sinds de uitvinding van de PC!

Voor het eerst is software en technologie beschikbaar die voorheen alleen voor grote concurrenten was weggelegd. Daarmee wordt het pad vereffend om de concurrentiestrijd met hen aan te gaan. Bovendien kunnen kleine organisaties met een stap naar cloud computing veel geld besparen. 

Waarom cloud computing bedrijven geld bespaart?

Niet langer investeren in software

Met cloud computing betaal je software per gebruiker per maand. Je hoeft dus geen lange-termijn contracten aan te gaan en geen investering vooraf te doen in de aanschaf van software.

Minder inzet van IT-personeel

Er hoeven geen servers te worden geïnstalleerd en onderhouden, backups gemaakt en gecontroleerd, mailservers up-to-date te worden gehouden. Het mooie van cloud computing is dat het onderhoud, support en upgraden van de 
software de verantwoordelijkheid is van de cloudleveranciers.

Consolidatie van verschillende applicaties

In veel gevallen kunnen huidige losse systemen worden samengebracht in een cloud-applicatie. In een cloudoplossing kan bijvoorbeeld de dataopslag, backup en FTP-server draaien. Dit alles vaak voor een fractie van de kostprijs van interne automatisering.

Bezuinigen op hardwarekosten

Back-ups, dataopslag, mailservers, etc. Voor bijna iedere IT-functie is wel weer nieuwe hardware vereist. Hierop kan enorm worden bespaard door bedrijven. Met als bijkomend effect de besparing op kosten voor bijvoorbeeld het koelen van een ICT-ruimte en besparing van interestkosten op de investering.

Gemakkelijker integreren

Veel cloudapplicaties zijn open systemen die gemakkelijk integreren met andere systemen in de cloud, zoals een online CRM-systeem. Maar ook bijvoorbeeld met een lokaal aanwezige active directory of via een hybride setup. Meestal zijn hier standaard settings voor die out-of-the-box kunnen worden ingesteld wanneer nodig, zonder dat er dure system-integrators aan te pas moeten komen om het geheel te laten functioneren.

Toegang vanaf ieder device, 24×7

Cloud-toepassingen zijn 24×7 beschikbaar vanaf iedere locatie en vanaf bijna ieder device. Of het nu een mobiele telefoon is of tablet, iedere zichzelf respecterende cloud-leverancier heeft wel een App ontwikkeld. Natuurlijk werkt een cloud-applicatie ook op Windows en Mac. Informatie is sneller beschikbaar. Beslissingen kunnen sneller worden genomen en klanten krijgen eerder antwoord.

Cloud computing maakt dat kleine bedrijven sneller kunnen groeien

Het is veel eenvoudiger om online een account te openen bij een cloudleverancier, dan een server te installeren voor een nieuwe applicatie. Omdat er geen investering vooraf is doordat betaald wordt per gebruiker (per maand), is de drempel om een nieuw product te testen voor bedrijven veel lager. Hierdoor vind je sneller het product dat het best past bij de (groei)strategie van jouw organisatie.

Overigens schuilt hier ook een gevaar. Juist doordat het zo gemakkelijk is loert het gevaar van wildgroei. Uit onderzoek van Okta blijkt dat grote organisaties gemiddeld 150 apps gebruiken om hun werk te doen. En zie daar dan maar eens grip op te houden. Gelukkig komt het antwoord daarop ook uit de cloud, met systemen die ook dat aspect in goede banen kunnen leiden.
Voor kleine bedrijven, met gemiddeld 14 apps, is dat veel minder een probleem overigens.

Waarom overstappen op cloud computing de beste keus is voor ieder MKB-bedrijf

Waarom ben je nog niet overgestapt naar cloud computing? Vergis 
je niet. Waarschijnlijk ben je dat wel al! Of tenminste al gedeeltelijk. De meeste personen en bedrijven hebben wel een account bij Google (Gmail), Microsoft (Hotmail) of gebruiken WeTransfer of Dropbox. 

Wanneer het aan komt op cloud computing als vervanging van huidige IT-componenten dien je wel zorgvuldig te zijn bij de selectie van leveranciers. Let daarbij op de locatie van de data en mogelijke garanties qua security, uptime en backup. Als je in staat bent om hiervoor de juiste partner te vinden dan kun je snel grote stappen maken tegen een fractie van de kosten van interne IT-faciliteiten.

Waarom cloud computing de beste keus is voor ieder MKB-bedrijf
Radical Fanatics, Tim Kieft | FANATICS 2 juli 2022